En bra skriven krönika

Här nedan kommer en jätte bra skriven krönika av Christopher Kviborg som jag hittat på Svenskafans. Den är värd att läsa och det han skriver stämmer väldigt bra. Granat

På en pappersservett?


Krönika: På en pappersservett?
"Det är bara att inse, fotbollssupportrar behandlas inte som de konsumenter man faktiskt är, man behandlas i stort sett som boskap."

Ibland undrar jag hur tankegången går uppe på Råsundas östra läktare där svenska fotbollsförbundet har sitt fäste. Att man använder en tombola för att dela ut bötesbelopp och långa avstängningar står redan klart sedan tidigare. Intrycket nu är att det allsvenska spelschemat skrivits ner på en pappersservett i fikarummet av någon riktigt trött människa.

Det är bara att inse, fotbollssupportrar behandlas inte som de konsumenter man faktiskt är, man behandlas i stort sett som boskap. En mer bespottad konsumentgrupp får man leta efter, som det ser ut idag så är jag oerhört förvånad över att allsvenskan inte tappat ännu mer publik men så länge samma människor styr och gör exakt samma misstag så kommer siffrorna att sjunka.

Den Svenska Cupen har så länge jag kan minnas med ett par få undantag misshandlats grovt. Speldagar som spikas veckan innan, lag som får vila en dag innan man spelar och den fantastiska cuphelgen i Gävle (som för övrigt lockade i snitt 47 åskådare per match) har vi alla i färskt minne.

Men det största skämtet är inte bötesbeloppen och den sjukt låga standarden på vissa arenor och arrangemang, det är spelschemat som är boven i detta drama. Vi har ett förbund som inte förmådde sätta ett spelschema över 30 omgångar i våras. Istället mäktade man med hela tolv omgångar, fram till U21-uppehållet - ett vårschema som nästintill uteslutande omöjliggjorde bortastöd till de tre Stockholmsklubbarna. Brommapojkarna i all ära, men att ta tuben ut till Grimsta strax efter frukost en söndag för att bevittna en rekordtidig avspark räknar jag knappt in.

Nu har man släppt resterande arton omgångar och det är samma triviala skit som vanligt, omgångar som inte fullbordas förens efter fyra dagar (!) och matcher på vardagar. Det är ett extremt hoppande mellan omgångarna och den allsvenska tabellen känns sällan komplett.

Det är en rätt enkel logik att det kommer 3000 AIK-supportrar till Behrn Arena en söndag men minst lika enkelt uträknad att den summan minskar med 80 % om samma match spelas klockan 19:00 en måndag eller en tisdag.

Och tro det eller ej SvFF! Folk planerar faktiskt sin ledighet efter denna schweizerost till spelschema, folk tar faktiskt ledigt för att åka till Malmö eller Göteborg och folk gör faktiskt allt detta en vecka eller två innan då merparten i detta avlånga land har både jobb och familj att ta hänsyn till. Det är alltså inte okej att flytta exempelvis Malmö FF-AIK fyra dagar åt höger eller vänster (som faktiskt är fallet just nu).

Pengar och TV-avtal styr och det behöver man inte vara någon raketforskare för att lista ut men vill vi verkligen gå mot en framtid som lite hårddraget innebär att fotboll spelas inför tomma läktare men med full TV-bevakning?

Fotboll är folkets sport och folket är ledigt på lördag och söndag, således ska bollen rullas en lördag eller en söndag. Serie A, Primera División, Premier League och Bundesliga spelar uteslutande på lördagar eller söndagar och låt oss konstatera att trycket är lite större på dessa matcher och att eventuella supporterproblem i dessa länder framställer liknande problem i Sverige som ett scoutmöte i skogen.
En samlad omgång på söndag med veckans TV-match på lördagskvällen borde ligga i allas intresse. Svenska Spel, som varje år pumpar in miljarder i den svenska fotbollen, borde jubla om detta så sker, tänk bara vad ett samlat svenskt stryktips skulle generera i vinst till monopolet?

Man ska aldrig glömma att det är publiken som gör den svenska fotbollen, undantaget ett par få stjärnspelare så är det inte det faktum att man kan pissa ståendes i en stor pöl, köpa en sönderkokt korv efter en kvarts väntan eller stå och huttra på en träläktare i Halmstad som gör att folk går på fotboll. Det är uteslutande kärleken till de lag man håller på som drar folk.

Det finns egentligen ingen som helst logisk anledning att kolla på AIK-Häcken när man precis sett Real Madrid och Barcelona spelat helt enkelt för att skillnaden på spelet och kvalitén är så enorm. Och när kvalitén på fotbollen inte kan dra folk så måste de beslutsfattande organen inom svensk fotboll locka folk genom andra mer eller mindre logiska handlingar.

-    Samlad omgång
-    Ett helt spelschema, inte ett halvt, som spikas innan omgång ett spelas
-    Uteslutande spel på lördag eller söndag
-    Behandla fotbollssupportrar som konsumenter och inte fiender


För övrigt kan vi konstatera att det är slut på hoppandet i Göteborg. Det är självklart fansens "fel" och inte de människor som byggt fuskbygget vars läktare och omgivning börjar vibrera så fort tre personer vädrar luft eller rör på benet.

Och till sist kan vi konstatera att Lars-Åke Lagrell ska skriva brev till AIK för att "påskynda" processen som det så vackert heter. "Skriva brev"? Hade jag varit Lars-Åke Lagrell så hade jag knatat ut på gatan, tagit vänster förbi den norra läktaren och sen öppnat dörren till AIK:s kansli...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0